Wat is een volwaardig product?

apr 30, 2024

The devil’s in the details. Na weken programmeren breekt de fase aan van verfijning. De ontwikkelsnelheid ligt enorm hoog, maar ondertussen gaan de lopende projecten ook gewoon door. De lat voor de gebruiksvriendelijkheid en de snelheid van Rulecube Forms ligt hoog. In onze designfase hebben we de nadruk gelegd op de waarde die de gebruiker uit Rulecube Forms gaat ervaren. Maar we stellen vanuit onze eigen maatstaven wel strikte eisen aan de manier waarop die waarde gecreëerd moet worden. Waar we ook maar kunnen maken we altijd intuïtieve functies mogelijk zoals drag-and-drop en Wysiwyg: What you see is what you get – een manier van configureren/bouwen die gebruik maakt van een visuele interface, waarbij je al tijdens je werk ziet wat het eindresultaat is van je werk. De grote vraag is al snel:

 

Hoe goed is goed genoeg voor een MVP?

De discussie is dus: welke kwaliteitscriteria zijn onwrikbaar en welke zijn icing on the cake die ook in een volgende release mogen komen. Uiteindelijk grijpen we terug op onze kernwaarden en de belofte die we met ons platform al aan onze klanten doen. Automatische documentatie, veiligheid, transparantie en daarmee de mogelijkheid om te auditen, versiebeheer en backwards compatibility, al die eigenschappen die we toezeggen voor het Rulecube platform moeten ook van toepassing zijn op Rulecube Forms. Ook de snelheid die in onze kernwaarde zit is niet bespreekbaar. Een spectaculaire visuele builder en een paar andere features die vooral de usability ten goede komen stellen we uit naar een tweede versie. Omdat we kortcyclisch werken zal die tweede versie toch niet heel lang op zich laten wachten. Rest ons nog de meest belangrijke vraag:  

Bieden we de waarde die we beloven?

 

Door onze reverse designing ontwikkelaanpak zijn we in een veel vroeger stadium dan anders in gesprek gekomen met – potentiële – klanten. Nu ons proces van bouwen in een vergevorderd stadium is, laten we ons product zien. Dat levert een tweede ronde feedback op. Uit die gespreken blijken nieuwe behoeften en zelfs nieuwe drijfveren om Rulecube Forms te overwegen. Pas als er voldoende vertrouwen is dat je hun problemen kunt helpen oplossen, stellen mensen zich volledig open. Enerzijds een mooi signaal dat we op de goede weg zijn, anderzijds komen daar ook weer product requirements uit naar voren die nog niet in scope waren voor de MVP.

Hier ervaren we het grootste verschil met de traditionele ontwikkeling. Voorheen haalden we pas met een gelanceerde MVP deze tweede ronde feedback op. Tot dat moment bouwden we inside-out, ontspannen vanuit een eigen intrinsieke motivatie en overtuiging. Op elk moment was er nog de vrijheid om een andere richting in te slaan. Bij de lancering van de MVP sloot je de eerste fase af met een feestje. Nu hebben we in een vroeg stadium de end state vastgelegd, ook richting de beoogde klanten. Je geeft comittment af voor de waarde die je gaat bieden. De feedback komt eerder en vanzelfsprekend hebben we een professionele drive om die feedback in onze eerste MVP te verwerken. Dat maakt het ontwikkelproces aanzienlijk minder vrijblijvend en ontspannen. En sommigen binnen het team hebben daar best last van. De korte feedbackloops zijn geweldig in hoe ze voorkomen dat je development tijd verspilt aan de verkeerde dingen. Maar het vraagt meer op het gebied van managen van klantverwachtingen en het bewaken van het werkplezier. Met een scherp gestelde scope plannen we de datum waarop we functionaliteit afgerond willen hebben. Om de uiteindelijke go-live in te schatten rekenen we daar tijd bij voor het stabiliseren en testen. Het wordt nog hard werken tot die tijd, maar de go-live komt in zicht. En onze trots over het uiteindelijke product neemt steeds meer toe.
Ver voor de MVP start je met een prototype. Wil je weten hoe we kunnen helpen met idee-vorming en prototyping? Check onze innovation lab. 

Read more