To be or not to be…an mvp

mei 28, 2024

We beschreven het al in onze vorige blog: we werken als team naar een afronding toe. Afronding bestaat steevast uit drie verschillende elementen: stabilisatie, testing en launch ready maken. Dat laatste wil zeggen dat we ook de randvoorwaarden op orde brengen. Voor onze marketingafdeling gaat het dan vaak pas echt leven. Als developers ervaren we dit als de meest saaie fase van het hele proces. Je kunt het zien als het leggen van de plintjes: het maakt het verschil tussen mooi af en niet af. Maar het werk ervoor, het omturnen van een betonvloer in een mooie laminaatvloer – is een stuk bevredigender en spectaculairder. Onze ‘plintjes’ bestaan uit een paar onderdelen:

Configuratie-handleiding

Hierin beschrijven we alles wat geconfigureerd kan worden. Deze schrijven we al tijdens de ontwikkeling. Dan weten we zeker dat we niets vergeten.

Documentatie

Die is te vinden op docs.rulecube.com. Deze wordt voor het overgrote deel automatisch gegenereerd. Op het moment dat we de release live zetten wordt deze documentatie automatisch naar een 2.2 versie gebracht. Daarin zit dan de nieuwe functionaliteit van Rulecube Forms en de aanpassingen voor de rest van het Rulecube platform. Daar hoeven we gelukkig niet zo veel aan te doen. Verder maken we de installatiehandleidingen voor de pakketjes waarin we onze software uitleveren aan de organisaties die niet met onze cloud versie werken.

Gebruikers-handleiding

Deze schrijven we altijd als een-na-laatste. Zo weten we zeker dat details kloppen.

Releasenotes

Deze wordt in grove vorm al tijdens de ontwikkeling gemaakt, maar wordt als allerlaatste verfijnd met details, afbeeldingen en screenshots en waar nodig verwijzingen naar onderdelen van de configuratiehandleiding, gebruikershandleiding en de documentatieomgeving.

De MVP versus de roadmap.

In het geval van Rulecube Forms is de livegang ook een eerste ontsluiting van functionaliteit naar de markt. Nooit eerder betrokken we onze klanten – en door deze blog eigenlijk iedereen – in zo’n vroeg stadium bij de ontwikkeling. Normaal is dit pas de fase waarin we klantcommunicatie opstarten, pricing bepalen, voorwaarden en contracten. Hier ervaren we een groot verschil tussen reverse desiging en de klassieke aanpak. We hebben onze propositie al aan potentiële klanten getoetst. Gedurende de ontwikkeling heeft al veel verfijning plaatsgevonden van brochures en webpagina-teksten. Die onderdelen liggen eigenlijk al klaar. Zelfs over de prijsstelling hebben we al gesprekken en discussies gevoerd met mogelijke klanten. Omdat we weten waar onze klanten Rulecube Forms concreet voor in willen zetten kunnen we onze contracten en voorwaarden daar gemakkelijker op afstemmen. Sterker nog: er ligt naast de MVP al een hele concrete roadmap.

Een stap tegelijk

We zeggen het vaak: we zijn gek op snelheid. Hoe sneller hoe beter. Toch houden we nu even in. Met de geplande 2.2 release van het Rulecube Platform ontsluiten we de Rulecube Forms functionaliteit alleen naar een paar exclusieve pilot klanten. Door het klein te houden, houden we juist de snelheid hoog. Met een kleine groep klanten kunnen we makkelijker en sneller afstemming houden over de uitbreidingen en verbeteringen die we in onze roadmap hebben opgenomen. Zo tillen we hyperagile onze MVP naar het niveau van een volledig product dat optimaal gebruik maakt van de andere onderdelen van het Rulecube platform. Met slimme business rules, workflows en dataverwerking.

We realiseren ons dat er na de launch geen verschil meer is tussen het traditionele proces en het reverse designing proces. Toch voelt dat anders. We gaan deze MVP pilot fase in met zoveel meer kennis van de processen van onze klanten dan we in een traditioneel proces hadden gehad. De zekerheid die we hebben dat onze roadmap aansluit bij de klantwensen is veel groter. Dat geeft ook een gevoel van urgentie, maar we realiseren ons ook dat we deze MVP in een extreem korte tijd hebben ontwikkeld. De urgentie hebben we zelf gecreëerd. En hoe mooi is het dat we zien dat we met Rulecube Forms een concreet probleem voor onze klanten oplossen: een te vervangen formulier, een aanvraag of beoordelingsproces dat nu nog een document-gedreven proces is met verschillende menselijke handelingen wordt een geautomatiseerd proces waar mensen alleen het werk doen waar ze van toegevoegde waarde zijn. We kijken uit naar het succesvol afronden van de uitdagingen van onze pilot klanten. En – want zo zitten we in elkaar – naar de lancering van de tweede versie van Rulecube Forms. We hebben nog zoveel moois in petto…

Read more