Prevalidatie, ofwel het voorkomen van teleurstellingen

jul 25, 2023

Stel je voor dat je compleet verliefd wordt op een huis. Samen met je partner ga je naar een hypotheekadviseur. Je vertelt over je situatie, de adviseur vertelt je dat je het huis kunt kopen. Helemaal blij bel je de makelaar en jawel hoor: je komt tot een overeenkomst met de verkoper. Handtekeningen worden gezet, offertes aangevraagd en bewijsstukken verzameld. En dan blijkt: jouw inkomenssituatie voldoet niet aan de eisen van de geldverstrekker. Daar gaat je droom. De koop moet afgeblazen worden.
De teleurstelling bij jou als klant is enorm. Maar de hypotheekadviseur heeft ook buikpijn van dit soort situaties. Daarom is prevalidatie zo waardevol. Bij prevalidatie toets je al tijdens het invoeren van de gegevens de data aan de verstrekkings-criteria van de geldverstrekker.

Terwijl de adviseur in gesprek is met de klant, voert die de persoonlijke gegevens in in de adviessoftware. Terwijl het dossier wordt gevuld met informatie, monitort het systeem doorlopend of de hypotheekaanvraag haalbaar is. Een gemiddelde toetsing bestaat uit wel 200 beslisregels. Al die regels worden tegelijk toegepast.

Prevalidatie vs. Guided Advice

Prevalidatie ligt in het verlengde van Guided Advice. Waar bij Guided Advice de situatie vooral vanuit het welzijn van de klant bekijkt, zonder daarbij specifieke producten te betrekken, wordt bij prevalidatie een heel specifieke en fijnmazige toetsing uitgevoerd op criteria van een productaanbieder.

Begrijpelijke terugkoppeling

Om prevalidatie effectief in te zetten is een begrijpelijke terugkoppeling belangrijk. De aanvraag wordt vaak in het bijzijn van de klant opgebouwd. Er is dus zowel een eenvoudige visuele eindconclusie nodig als gedetailleerde informatie over de uitkomst van de verschillende toetsregels, het waarom. We werken bij Rulecube graag met een stoplicht indicator. Het stoplicht is goed te begrijpen voor de klant. Daarnaast wordt dan tekstuele informatie gegeven over de achterliggende oorzaak van een oranje of rood licht, zodat de adviseur de gelegenheid heeft om de aanvraag bij te sturen.

First time right

Prevalidatie biedt een enorme verhoging van de ‘first-time-right’: het aandeel hypotheekaanvragen dat direct goedgekeurd kan worden, ten opzichte van aanvragen die naderhand aangepast worden. De impact hiervan is groot: de doorlooptijden zijn korter, de belasting op de tijd van de adviseur en de onzekerheid bij de klant zijn lager.

Wil je meer weten over prevalidatie? Lees hier de case study over de implementatie van prevalidatie bij een van onze klanten. 

Tijdens een persoonlijke demo kunnen we dieper ingaan op jouw specifieke behoeften en uitdagingen.  Je vraagt ‘m aan via onderstaande knop. 

 

Read more