Hoe je in 4 stappen een hyper-agile advieskader bouwt

dec 27, 2022

De regels en voorschriften voor advies veranderen bijna dagelijks door nieuwe wetgeving en jurisprudentie. Dus om advies van hoge kwaliteit te garanderen dat de klant het beste dient en het risico op slechte naleving tot een minimum beperkt, heb je een advieskader nodig dat zowel

 • rigide is in de zin dat geen enkel advies eraan kan ontsnappen
 • hyper-agile is in de zin dat het in een oogwenk kan worden aangepast aan nieuwe inzichten.

Een dergelijk raamwerk kan in 4 stappen worden bereikt.

Stap 1: Ontwikkel een hyper-agile architectuur

Een hyper-agile advieskader is een kader dat onmiddellijk kan veranderen en de organisatie meteen op dat veranderde kader kan laten acteren. Dit vereist automatisering om het te ondersteunen. Het IT-landschap moet dus zo worden ontworpen dat het ook hyperagility ondersteunt.

Een hyperflexibele architectuur heeft

 • integratie op basis van API’s
  geconsolideerde geaggregeerde gegevens
  low-code ontkoppeld beheer van bedrijfsregels

illustratie hyper-agile architectuur

Stap 2: Stel een multifunctioneel, samenwerkend team samen

Breng de vakkennis en de expertise op het gebied van IT-systemen samen. Maak een cross-functioneel team, dat samen het advieskader bouwt.

Door gebruik te maken van low-code business rule implementatie kan de business direct reflecteren op wat er gebouwd wordt.

cross-functional collaborative team

Stap 3: Maak de feedbacklus onderdeel van je activiteiten

Hyperflexibiliteit betekent onmiddellijk reageren op wat er in de markt gebeurt. Dat is niet hetzelfde als in paniekmodus kunnen handelen. Het is ook naïef om te denken dat je alles in één keer perfect voor elkaar krijgt.

Een actieve feedbacklus die deel uitmaakt van de standaardactiviteiten zorgt voor voortdurende verbetering. Het effect is

 • hogere kwaliteit van advies
 • prettiger werken
 • anticiperen op – en dus beter voorbereid zijn op – de verandering die komen gaat

 

Stap 4: Maak optimalisatie onderdeel van je routine

Optimalisatie van je digitale systemen gaat verder dan de vraag welke bedrijfsregels je moet implementeren. Het gaat erom ervoor te zorgen dat je klanten op het juiste moment de juiste nudge ontvangen. Het gaat erom hoe klanten hun advies en hun klantreis ervaren.

Optimalisatie vereist analyse van de gedragsgegevens en zorgt voor

 • een hogere klantrespons
 • hogere klanttevredenheid
 • daaruit voorvloeiende hogere inkomsten

Deze blog is samengevat in een downloadbaar document.   Als je meer wilt weten over het onder controle krijgen van de advieskwaliteit in jouw organisatie, neem dan contact met ons op voor een persoonlijke demo.

Read more