Excel is geen proces

mrt 5, 2024

Onze ervaringen met het Reverse Engineeren van onze Excel-killer

We hebben jullie verteld over onze plannen met Reverse Engineering. We begonnen ons project met een eerste kick off. Het doel van de meeting was allereerst de belofte die we met onze Excel-killer aan onze klant doen scherp te formuleren.

De belofte hadden we eigenlijk heel snel duidelijk:

In veel bedrijven worden processen, vooral unieke processen voor die organisatie, ondersteund met een berekening of procesformulier in Excel. Zo’n document is niet gekoppeld aan andere systemen en wordt gevoed met handmatige invoer. Maar Excel is geen proces. Het is slecht beheersbaar, slecht controleerbaar en kort gezegd een risico. Wij vervangen jouw Excel met onze Excel-killer voor een proces met schermen. Dat proces wordt compliant vastgelegd en is beheersbaar, transparant en flexibel. Het is integreert naadloos met de rest van je IT oplossingen, denk aan SSO, koppelingen met CRM systemen en databronnen en integraties in programma’s, zoals advies- of klantportalen.

Wat we merkten is dat er vrijwel direct team alignment was. ‘Dit is wat we gaan verkopen’ zorgt ervoor dat het team weet wat het waar moet maken. We hebben benoemd wat er in onze linkedin post komt. Wat we in onze productsheet opnemen. Vanuit die mindset ga je verder. Je neemt op deze manier iedereen in het team mee in het proces, de drive achter de productontwikkeling. Ook de teamleden met minder commerciële vaardigheden zien waar ze aan werken en wat het einddoel is.
Technisch was het een hele lastige discussie. We hebben het er de hele dag over gehad. En we kwamen er nog niet meteen uit. Maar het grote verschil met een traditionele benadering was de kwaliteit van de discussie. De vraag was ‘hoe gaan we de belofte waarmaken’. Je komt niet in een discussie van ‘moeten we dit wel willen, want dit is wel heel moeilijk te bouwen’. De stip op de horizon is duidelijk en iedereen is op zoek naar een effectieve route daarnaartoe. Wat je merkt is dat een reverse engineered design proces zorgt voor meer motivatie. Eigenlijk is de functie vergelijkbaar met dat van een krachtige visie en missie van een organisatie. Als je geen duidelijke stip hebt op de horizon is een bedrijf zoekende. Maar wanneer het einddoel helder is, dan weet iedereen wat prioriteit heeft bij het maken van keuzes. Iedereen weet wat hij moet bereiken. Het formuleren van de klantbelofte is de ultieme visie voor een product. De technische doorbraak kwam de volgende ochtend, toen een van ons een goed idee had, wat we zijn gaan uitwerken. En al snel ging het stromen. En toen verscheen er een afspraak in de agenda met een klant waar onze Excel-killer misschien wel heel geschikt voor zou zijn. Hoe die afspraak verloopt, delen we in onze volgende blog.
Wil je op de hoogte blijven van onze ervaringen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Read more